Защо да изберете колело за баланс за първо колело?

facebook thumb

Какво колело да изберете на детето си - велосипед с помощни колела или за балансиране?

Следните препоръки ще ви бъдат полезни, за да направите правилен избор.

 

Когато се чудите какво детско колело да купим - балансиращо или с педали, няколко неща накланят везните към баланс колелетата:

  • Колелата за баланс са по-безопасни за игра
  • Покупката им е финансово по-изгодна
  • Удобни са за пренасяне с автомобил или да се носят в ръка
  • Баланс колелото е още една причина децата да играят навън
  • Децата по-лесно преминават към велосипед с педали

 

Колелетата без педали са по-безопасни

Когато колелото на детето е без педали то може да фокусира вниманието си върху умението да балансира и да реагира по-бързо в случай, че губи контрол над управлението.

Качи ли се веднъж на велосипед, детето вече е развило основните умения и ще се задържи  по-дълго време отколкото ако не е имало опита с балансиращото колело.


Освен това с дървените и с някои модели метални колела, детето не може да завие твърде рязко и да падне, тъй като свободното движение на вилката е ограничено.

Децата лесно спират с колелата без педали - достатъчно е само да отпуснат крачета върху земята, което често се случва инстинктивно. Докато при сегашните велосипеди е необходимо детето да натисне достатъчно силно и на време лостчето на спирачката.

Не винаги обаче то е удобно за стискане от малките ръчички, необходимо е усилие, а понякога дори не работи както трябва ако таткото е забравил да я провери.

 

Баланс колелата са готини, но и финансово по-изгодни

Повечето качествени марки балансиращи колела са в ценовия диапазон на стоманените детски велосипеди с 12 цолови гуми.

Често неподходящия за възрастта детски велосипед е безполезен ако колелото не разполага с помощни колелца. Детето само върти педалите както би правило и с една бебешка триколка.

Навярно и детето дълго време няма да придобие тази самоувереност, която е необходима, за да започне да кара колелото си без спомагателни колела.

Освен това колелото за баланс не се обезценява много в случай, че желаете да го продадете.

 

Колелото за баланс е удобно за пренасяне с автомобил

Колелата за баланс заемат по-малко място в багажника на колата и лесно се разглобяват при необходимост. Докато при детските велосипеди стърчащите помощни колелца  пречат най-много.

 

Причина децата да играят навън

В днешни дни, когато има много "екранчета", които задържат вниманието на децата вкъщи, те предпочитат да останат удома отколкото да излязат навън. По-лошото е, че ние като родители също започваме да мислим така.


Но когато детето има колело, с което се чувства уверено и има желание да кара, ще Ви моли да излезете навън дори ако вали дъжд и има локви.

Освен това детето не се уморява толкова лесно отколкото ако трябва да върви пеша. Междувременно колелата без педали са почти два пъти по леки от детските велосипеди и лесно и по-удобно се носят, когато не се използват.

 

Децата по-лесно преминават към велосипед

Обикновено децата на 2 години, които са израстнали със своето колело за баланс по-лесно и по-бързо преминават към велосипед с педали.

Много от тях ще могат да карат велосипед още като станат на 4 годинки. Това е така, защото те ще умеят да пазят равновесие, ще бъдат по-самоуверени  и няма да имат необходимост от фалшивата сигурност на помощните колелца, които да ги стабилизират.

Докато тези, които са свикнали с помощните колелца и не са развили умението да пазят равновесие, е вероятно като станат на 5-6 годинки тогава да се научат да карат велосипед. 

 

Дори и най-добрите колела за баланс получават отрицателни коментари - поради една проста причина: родителите са избрали колело, което не е подходящо за тяхното дете. Има много фактори, които трябва да съобразите спрямо вашето дете и вашите семейни навици. Свържете се с нас за консултация.

автор: Андрей Русев 


Блог за колела

Колело за баланс втора ръка или ново? Съвети при покупка на колело втора употреба

Родителите сме склонни да купуваме за децата нови играчки, а не втора ръка. Но в определени случаи е точно обратното - предпочитаме втората употреба. За какво трябва да се...

Прочети още

Защо балансиращото колело стана предпочитаното?

Родените през 70-те и 80-те имахме едно вълнуващо детство, в което дните през лятната ваканция преминаваха бавно, а гласовете ни нарушаваха тишината на топлите нощи, играейки н...

Прочети още

Kiddimoto във Варна - Нико Байкс магазин за колела

Niko Bikes е известен магазин във Варна с голям избор на селектирани качествени велосипеди, компоненти, аксесоари за колела и екипировка за колоездачи. В Niko Bikes се пре...

Прочети още