Какво детско колело да купим и защо е важно теглото му?

facebook thumb

Търсите помощ в избора на велосипед, който да е подходящ за вашето дете? 

Предполагам, че вече сте прочели във форумите много мнения от други майки и татковци и сте получили съвети от приятели във фейсбук?

Все още ли искате да знаете отговорите на въпроса какво колело да купя на детето?


 
Една от най-важните характеристики на детския велосипед, която трябва да питаме в магазина, е колко тежи.

След като знаете колко е теглото на детето, за което търсите колело, може да изчислите съотношението, което ви интересува.
 

Опитайте да си представите да карате велосипед, тежащ на половина от вашето тегло.
Примерно ако сте 60 кг, колелото ви да тежи 30кг!


Ще ви бъде много трудно да балансирате, а усилието, което ще положите да завъртите педалите ще се доближава до максималната степен на велоергометъра във фитнес залата.
 

Това преживяват и децата, които карат неподходящи за тяхната възраст и тегло колела, чиито родители не са се чудили какъв детски велосипед да изберат.
 
 
Тежки са и повечето евтини стоманени детски велосипеди с помощни колелца с 12 и 14 цолови гуми, отрупани с аксесоари за колело, които ги препоръчват за 3 годишни деца. Теглото им може да варира между 8-10 кг.


Колелото балансьор има следните предимства:

  • Детето по-лесно пази равновесие.
  • Детето използва теглото на тялото си, за да балансира.
  • С по-лекото балансиащо колело детето може да кара по-бързо, следователно и да се забавлява повече.
  • За родителите е по-лесно и удобно да носят 3-4 кг в ръка, когато детето се умори
  • За таткото е по-лесно да намери място в багажника на компактен размер баланс колело.

 

Всички велосипеди за баланс на Kiddimoto са с тегло между 3.3 - 4.8 кг., което ги прави сред най-леките колела без педали на българския пазар. Предлаганите модели може да разгледате тук  http://kiddimoto.bg/bg/%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%81/c2.html

 

Като заключение, на въпроса колко трябва да тежи колелото, за да е подходящо за моето дете, в най-добрия вариант теглото на велосипеда не трябва да бъде повече от 30% от теглото на детето.


Блог за колела

Kiddimoto във Варна - Нико Байкс магазин за колела

Niko Bikes е известен магазин във Варна с голям избор на селектирани качествени велосипеди, компоненти, аксесоари за колела и екипировка за колоездачи. В Niko Bikes се пре...

Прочети още

Какво детско колело да купим и защо е важно теглото му?

Търсите помощ в избора на велосипед, който да е подходящ за вашето дете?  Предполагам, че вече сте прочели във форумите много мнения от други майки и татковци и сте п...

Прочети още

3 Юни е Световен ден на велосипеда

Общото събрание на ООН публикува официално съобщение, с което определя датата 3 Юни за Световен ден на велосипеда. Това решение беше взето по време на 72-рата регулярна...

Прочети още