Да завъртиш педалите на колелото не е лесна задача

facebook thumb

На най-малките деца изобщо не им се струва лесно да използват педалите на колелото, особено ако няма поставени помощни колелца

 

Трудно ми е да си представя коя е причината някои хора да подарят детски велосипед с педали на дете на 2 години? Ясна ми е "перспективата", която виждат, но тя е само от финансова гледна точка.


Признавам си, че като дете и аз от там съм започнал. С един класически детски велосипед от СССР - Зайка. Още си спомням как болтовете на помощните колелца се саморазвиваха и бяха много неудобни, дрънчаха и имах чувството, че ще ги изгубя някъде. Не съм забравил и усещането да караш велосипеда си на една страна. На тази с по-здравото помощно колело.
 

Тогава нямаше детски колела за балансиране като Kiddimoto. Изобщо дали някои татко се е сетил, че може детето му по-лесно да кара колело ако му махне педалите и го превърне в баланс байк?

Като деца нямахме избор и в това отношение - или караме колелета с помощни колелца, или баща ни държеше велосипеда докато се качим, наместим педалите, засилва ни и ни пуска пък каквото ще да става.

И каски нямахме. Само силно желание да се научим да караме колело. Обичам го това чувство!
 

Навярно проявявате интерес и се чудите какво детско колело да изберете - каква марка, с колко големи гуми? А не трябва ли първо да решите - велосипед или балансиращо колело?

Ще ви споделя нещо - детският велосипед е предизвикателство за най-малките деца. Особено тези модели с контра, ръчна спирачка, звънче, огледалце, кошничка и още каквото се сетите. Твърде много неща наведнъж за главичка, която е само на две-три годинки.


Оказва се, че и да завъртиш педалите не е лесна задача - първо едното краче натиска, после другото, после пак първото и така.
 

Най-често срещаните затруднения се изпитват от деца, които физически нямат сила да завъртят педалите. Особено момиченцата. Опитва два-три пъти и се отказва. Слиза от колелото. Почва да бяга или да си играе с нещо друго. Дотук с велосипеда. Утре търпеливия татко трябва да опита пак. Дано мама да има още запас от енергия и нерви.
 

Веднъж бях свидетел на интересна картинка -  едно детенце, което се придвижваше с полу-оборот на педалите. Завъртва напред на половина, след това върти назад /явно беше без контра/, после пак напред и така успяваше да настигне родителите си. Скърцайки.
 
 
Мислите си, че като колелото има помощни колелца и детето няма как да падне? И на това съм се нагледал. Децата падат.
 

Всяка пролет много деца получават за подарък първото си колело. А първото колело е онова, което ще даде тласък на уменията на детето или ще го забавят.

Изборът на подходящо колело е важен за основополагане на умения и добри навици.

Ако изпитвате затруднения да вземете решение, получете безплатна консултация на 0899871971. Ще ми бъде приятно да се запозная с Вас! :)

автор: Андрей Русев


Блог за колела

Колело за баланс втора ръка или ново? Съвети при покупка на колело втора употреба

Родителите сме склонни да купуваме за децата нови играчки, а не втора ръка. Но в определени случаи е точно обратното - предпочитаме втората употреба. За какво трябва да се...

Прочети още

Защо балансиращото колело стана предпочитаното?

Родените през 70-те и 80-те имахме едно вълнуващо детство, в което дните през лятната ваканция преминаваха бавно, а гласовете ни нарушаваха тишината на топлите нощи, играейки н...

Прочети още

Kiddimoto във Варна - Нико Байкс магазин за колела

Niko Bikes е известен магазин във Варна с голям избор на селектирани качествени велосипеди, компоненти, аксесоари за колела и екипировка за колоездачи. В Niko Bikes се пре...

Прочети още