Защо балансиращото колело стана предпочитаното?

facebook thumb

Родените през 70-те и 80-те имахме едно вълнуващо детство, в което дните през лятната ваканция преминаваха бавно, а гласовете ни нарушаваха тишината на топлите нощи, играейки на криеница и изстисквайки последните капки забавления от деня.

Детските велосипеди от миналото Балкан, Школник, Лястовичка, Зайка, Чайка  бяха нашите най-добри приятели в игрите, с които препускахме по празните от автомобили улици и черни пътища, събирайки се с още приятели с колелета.

Мечтаехме за BMX или Чопър, но мечтите се сбъдваха на малцина от нас. "Банда БМХ" беше най-страхотният филм!

детство велосипеди минало деца карат колело

Бързо се учихме да караме колело. Някои от нас са минали през руската Зайка, други са използвали помощни колела, трети направо са се качили на колело, което е по-голямо от самите тях.

Балансиращото колело беше забравено някъде преди 200 години, малко след като измислиха педалите и веригата. Не вярвам, че през 80-те години на миналия век на някой родител му е хрумвало да сваля средното движение и курбелите, за да модифицира детски велосипед в колело за баланс.

 

Настоящето

Днес всичко се промени.

Компютрите и Интернет навлязоха в нашия дом, завземат все повече времето и пространството между съпруг, съпруга, дете, дори повече от половината от хората, които ще прочетат тази статия ще го направят от своя смартфон.

Това е естествена промяна, която аз приемам и разбирам. Вече говорим за виртуална реалност в класната стая, за онлайн обучения, програмиране за деца, които още дори не могат да пишат на български език.

Живеем в невероятни времена, и колкото се радвам и вълнувам за бъдещето на моето дете, толкова повече изпитвам страх.

Някъде между всичко това се появи балансиращото колело. Изрязано от пресована брезова дървесина с програмируема фрезова машина. Плюс ръкохватки, седалка и две колела. Толкова.

 

Защо колелото за баланс стана предпочитано?

От малки повечето деца са много любопитни и подвижни. Пипат, бутат, удрят. Изучават заобикалящия свят по метода проба-грешка. Веднъж като се опари на горещия котлон, не би трябвало да го докосва отново.

Докато децата изучават заобикалящата среда, те се учат и на нови умения. Да научиш ново умение, обаче, отново трябва да преминеш през трудност. Някои от децата са несигурни в себе си и своите възможности и се доверяват на познати усещания и спомени.

Така и с карането на колело. Едно от първите неща, които бебето прави извън кошарата е да се научи да пълзи по земята, а после да пази равновесие, докато е изправено. Като напълни памперса отзад нарушава равновесие и пада по дупе. Ужас!

Стъпило добре на земята с босите крачета, детето усеща увереност, че може да направи една крачка, и още една, и още една.

 

Децата предпочитат балансиращото колело, защото усещат, че са уверени в себе си, тъй като могат по всяко време да стъпят на земята – познато усещане от най-първите им спомени.

 

Придвижването с колелото се получава както с ходенето, първо избутваш с едното краче, после с другото, а понякога се избутваш и с двете едновременно. Ако искаш да спреш – просто спускаш крака и спираш.

Дечицата са по-спокойни, когато знаят, че могат сами да контролират своята скорост на движение по познат начин – с краката си. За разлика от детските велосипеди с педали и скорости, детето трябва да разбере и да се научи и да натиска спирачката с ръчичката, когато иска да спре. Иди и го обясни на 2 годишното дете, някои от които още ходят с памперс.

Балансиращото колело дава на детето пълна свобода да се забавлява, без да го налягат мисли дали ще падне и как ще го заболи.

Както малките котенца и всички бебета на нашата планета, децата ни учат като играят. Сюжетно-ролевите игри с колелата за баланс помагат на детето да развива разнообразни способности. Например да взима самостоятелни решения -  колко бързо или бавно да се движи, дали да завие и кога да го направи, кога да вдигне и двете крачета във въздуха, за да усети, че балансира, докато се движи.

 

Най-важното за родителите

…разбира се, че това е здравето и безопасността на децата. Ако се колебаете между детско колело с педали и балансиращо колело, все повече ще виждате предимствата на колелата без педали. Това е така, защото винаги е имало детски колела с помощни колелца, а дървените колела за баланс са нещо ново и по-безопасно за децата.

Педалите на баланс колелата са всъщност крачетата на децата. Във всеки един момент, когато детето усети несигурност, то може да отпусне крачета и да спре. Колкото и бързо да се движи.

Докато се научи да балансира, детето ще се накланя на дясната или лявата си страна, коригирайки положението с краката си, които имат постоянен достъп до земята.

Освен това колелата за баланс не могат да завиват рязко, тъй като ъгълът на завиване на кормилото е ограничен, което е още една точка в полза на колелата без педали.

Балансиращите колела са почти два пъти по-леки от стандартните детски велосипеди с педали и помощни колелца. Предимство, което вие, като родител, бързо ще оцените, тъй като не очаквайте 2 или 3 годишното дете постоянно да кара своето колело, докато сте на разходка. Ще трябва да го носите в ръка.

 

Родители, прочетете!

Ако сте търпеливи и умеете да отстоявате пред детето да се спазват вашите правила у дома – с баланс колелото ще си направите много голяма услуга!

Не давайте зор на детето си да започне веднага да пази равновесие и всеки път да иска да излиза с колелото. Оставете детето си да опознае новата играчка вкъщи, потъркаляйте го, направете си снимки с новия подарък. Когато детето опознае колелото си, постепенно ще започне да се избутва неуверено с крачето, докато разбере, че няма нищо сложно и страшно.

Когато детето свикне с балансиращото си колело, непременно осигурете предпазна детска каска и вело ръкавици, защото идея си нямате децата колко бързо стават самоуверени, особено момчетата!

 

Препоръчителна възраст за баланс колело

Децата са различни. Това е неоспорим факт.

Някои 2 годишни са като 4 годишни – и физически, и ментално, в други случаи обратното.

Съобразете се с препоръчителната възраст за използване на детското колело за баланс. Посочените години по кутиите наистина съвпадат!

Например, колелата за баланс Kiddimoto Super Junior ги препоръчваме за деца на 2 годинки. Освен, че са леки и изчистени откъм дизайн и компоненти, минималната височина на седалката съвпада с разстоянието от земята до чатала на повечето две годишни деца.

Измерете вътрешната дължина на крачето на детето и сравнявайте с минималното положение на седалката – това е вашият основен ориентир, по който ще избирате баланс колело.

Дървеното колело за баланс от серията Kurve са подходящи за 3 годишни деца, но има случаи, в които и деца на две и половина годинки успяват да се качат на седалката и да стъпят с цяло ходило по земята.

А колко време ще използвате колелото за баланс? Това е строго индивидуално, но със сигурност достатъчно дълго. Защото първото колело на детето остава неговото най-любимо!

автор: Андрей Русев


Блог за колела

Колело за баланс втора ръка или ново? Съвети при покупка на колело втора употреба

Родителите сме склонни да купуваме за децата нови играчки, а не втора ръка. Но в определени случаи е точно обратното - предпочитаме втората употреба. За какво трябва да се...

Прочети още

Защо балансиращото колело стана предпочитаното?

Родените през 70-те и 80-те имахме едно вълнуващо детство, в което дните през лятната ваканция преминаваха бавно, а гласовете ни нарушаваха тишината на топлите нощи, играейки н...

Прочети още

Kiddimoto във Варна - Нико Байкс магазин за колела

Niko Bikes е известен магазин във Варна с голям избор на селектирани качествени велосипеди, компоненти, аксесоари за колела и екипировка за колоездачи. В Niko Bikes се пре...

Прочети още