Да завъртиш педалите на колелото не е лесна задача

facebook thumb

Да завъртиш педалите на велосипеда не е лесна задача

На най-малките деца изобщо не им се струва лесно да използват педалите на колелото, особено ако няма поставени помощни колелца

 

Трудно ми е да си представя коя е причината някои хора да подарят детски велосипед с педали на дете на 2 години? Ясна ми е "перспективата", която виждат, но тя е само от финансова гледна точка.


Признавам си, че като дете и аз от там съм започнал. С един класически детски велосипед от СССР - Зайка. Още си спомням как болтовете на помощните колелца се саморазвиваха и бяха много неудобни, дрънчаха и имах чувството, че ще ги изгубя някъде. Не съм забравил и усещането да караш велосипеда си на една страна. На тази с по-здравото помощно колело.
 

Тогава нямаше детски колела за балансиране. Изобщо дали някои татко се е сетил, че може детето му по-лесно да кара колело ако му махне педалите? Като деца нямахме избор и в това отношение - или караме колелета с помощни колелца, или баща ни държеше велосипеда докато се качим, наместим педалите, засилва ни и ни пуска пък каквото ще да става. И каски нямахме. Само силно желание да се научим да караме колело. Обичам го това чувство!
 

Навярно проявявате интерес и се чудите какво детско колело да изберете - каква марка, с колко големи гуми? А не трябва ли първо да решите - велосипед или балансиращо колело?

Ще ви споделя нещо - детският велосипед е предизвикателство за най-малките деца. Особено тези модели с контра, ръчна спирачка, звънче, огледалце, кошничка и още каквото се сетите. Твърде много неща наведнъж за главичка, която е само на две-три годинки.
В последствие се оказва, че и да завъртиш педалите не е лесна задача - първо едното краче натиска, после другото, после пак първото и така.
 

Най-често срещаните затруднения се изпитват от деца, които физически нямат сила да завъртят педалите. Особено момиченцата. Опитва два-три пъти и се отказва. Слиза от колелото. Почва да бяга или да си играе с нещо друго. Дотук с велосипеда. Утре търпеливия татко трябва да опита пак. Дано мама да има още запас от енергия и нерви.
 

Веднъж бях свидетел на интересна картинка -  едно детенце, което се придвижваше с полу-оборот на педалите. Завъртва напред на половина, след това върти назад /явно беше без контра/, после пак напред и така успяваше да настигне родителите си. Скърцайки.
 
 
Мислите си, че като колелото има помощни колелца и детето няма как да падне? И на това съм се нагледал. Децата падат.
 

Всяка пролет много деца получават за подарък първото си колело. А първото колело е онова, което ще даде тласък на уменията на детето или ще го забавят.

Изборът на подходящо колело е важен за основополагане на умения и добри навици.

Ако изпитвате затруднения да вземете решение, получете безплатна консултация на 0899871971. Ще ми бъде приятно да се запозная с Вас! :)


Андрей Русев


Latest news

Как по-лесно да изберете подходящо баланс колело за вашето дете?

Вече почти пет години се занимавам с продажба на балансиращите колела Kiddimoto. С всяка година предлаганите на българския пазар други марки и модели колела стават все повече и...

Read more

Какво мнение имат другите за колелата за баланс?

Ако търсите мнения и опит на други родители по отношение колелата за балансиране, прочетете няколко отзива, които потребители на родителски форум са споделили.   ...

Read more

Защо да изберете колело за баланс за първо колело?

Ако продължавате да сe двоумите какво колело да изберете на детето си - велосипед с помощни колела или за балансиране, може би следните препоръки ще бъдат полезни, за да напра...

Read more