Колела за балансиране, тротинетки и детски каски

 

За забавления със 100 усмивки в час!

Новини Новини

 Назад
Защо моето дете обича да кара своето колело за балансиране? Защо моето дете обича да кара своето колело за балансиране?


Аз не искам детето ми да се научи на неправилни навици в колоезденето – помощните колелца придават фалшиво усещане за сигурност.Много добре си спомням, че когато бях на шест години и докато се упражнявах с баща ми да карам колело, веднъж погледнах назад и видях, че татко ми не държи колелото. В този момент осъзнах, че за първи път се справям сама без помощните колелца! Бях във възторг затова, че по същият начин като по-голямата ми сестра мога съвсем сама да карам колелото си!

Въпреки тези хубави спомени и усещането за радост от онзи момент, навярно изглежда неразбираемо защо направих този избор моето дете да не преживее това щастие и усещане за свобода, което идва след като оставиш помощните колела и се научиш да караш колелото си без тях. Защо ли? Защото детето ми никога няма да кара колело с помощни колелца!

Осъзнавам, че детето ми може да изглежда доста впечатляващо с колелото си, докато върти педали и стабилизира с помощните колелца, и мога да се чувствам горда майка публикувайки във фейсбук негови снимки с колелото. Въпреки това, предвид всички аспекти да бъдеш родител, тук става въпрос да се вземе най-добро решение за бъдещето на детето ми.

Ето защо сега моето дете се забавлява, когато е с колелото си за балансиране, което няма педали, а единствено една ръчна спирачка. Преди да си помислите, че колелата за балансиране са нещо модерно, твърде фешън, и са за родители с възможности, може би е добре да се запознаете с историята на велосипеда, че всъщност прародителя на модерния велосипед е балансиращо колело за възрастни, създадено от барон Karl von Drais през далечната 1817г.

Първият велосипед е всъщност балансиращо колело за възрастни
 
Състезание с балансиращи колела, които приличат на бащата на велосипедите The Running Machine
 
 
Може би изглежда, че задържам развитието на детето ми, и често други родители ме питат кога ще му направя подарък с истинско колело с педали. Тъй като работя   в сферата на колоезденето, разбира се, че бих искала детето ми да кара колело и да обича колоезденето поне толкова, колкото самата аз, но не искам да съм от онези родители, които ще го накарам насила само и само, за да се научи.
Детето ми вижда как баща му и аз караме велосипеди, от съвсем малък го возя на детското столче за велосипед, така че е съвсем в реда на нещата да поиска да му подарим свое колело по свой избор.

Причината, поради която не искам просто да вземем евтино колело с помощни колелца, за да отбия номера, е очевидна: аз не искам детето ми да придобие лоши колоездачни навици в тази крехка възраст. Според мен помощните колела, както считат и повечето вело инструктори, придават невярно усещане за сигурност и позволяват детето да се накланя твърде много, което не е безопасно. Това погрешно чувство кара детето да кара колелото си колкото може по-бързо, да прави резки завои и да стои право, докато колелото се движи, но само ако пътя е без неравности, иначе не би посмяло. Освен това, ако започне да се учи да кара колело с помощни колела, аз ще трябва допълнително да го уча да балансира, когато му махна стабилизиращите колелца – предпочитам частта с балансирането да я научи сега.
 
Помощните колела на детското колело помагат за развитие на неправилни навици 
Помощните колелца на детското колело дават фалшиво усещане за сигурност. Снимка Jack Sullivan/Alamy

Използването на колело за балансиране учи детето, че правилното накланяне и позицията на тялото кара колелото да се движи, а кормилото подпомага този процес. Балансиращото колело подкрепя детето да си мисли повече за колоезденето и как докато се движи с тялото си това променя движението на колелото. Евентуално това може да стане много добър инстинкт за детето ми, че е важно да познаваш тялото си в пространството и правилно да използваш тежестта си.
 
Детско колело за баланс за момиченце на 2 години подарък 

Колелата без педали не са супер бързи, но игрите с тях са забавни. За да се движиш с тях използваш основните техните като при тротинетките. Само след няколко разходки в парка, детето ми бързо напредна с колелото си. В началото вървя с колелото между краката си, после не се спря да играе със звънеца, а накрая реши да седне на седалката, така че да може да се избута с крачета и да кара. Колкото повече самоувереността му нарастваше, толкова повече експериментираше до момента, в който можеше да вдигне крачетата си от земята и да се наслаждава на свободното движение на колелото. Сега той се забавлява да кара колелото си колкото може по-бързо, без да пада. Остава да се научи да гледа постоянно напред докато кара и да се упражнява да спира със спирачката.


Веднъж детето ми да се научи да кара балансиращото колело и да използва спирачката, както и правилно да спира, ще е настъпило време да се научи да кара велосипед с педали, и тогава ще можем да прескочим  момента с помощните колелца.

Знам, че може да е доста разочароващо да се опитваш да разбереш как да научиш детето си да кара колело, но разделяйки всяко умение по отделно ще позволите на детето да се развива в своя ритъм на научаване. Някои се учат по-бързо, на други им трябва повече време. Важно е да го подкрепяте и да упражнявате всяко умение по отделно, едно по едно 

Ако обмисляте от къде и какво колело за балансиране да закупите, информирайте се за теглото на колелото, тъй като при всички положение ще го носите в ръка докато се връщате към вкъщи. Дори в началото детето ви да не може да стисне лостчето на спирачката на колелото, причина за това по-скоро е възрастта на детето отколкото спирачката да не е пригодена за деца. 

Ако детето самоуверено ходи и бяга, това е първият знак, че от около 2 годишна възраст то може да започне да си играе с баланс байк. Докато обикаляте детските магазини и търсите различни мнения и коментари, както и кой да ви препоръча детско колело и да ви помогне в избора, имайте в предвид качеството на изработка и височината на седалката.

За здравето на децата едно нещо е сигурно – всички ние, родителите, трябва да развием у децата добри навици за спортуване (и дисциплина), защото колкото по-рано се научат, толкова по-уверени и сигурни ще бъдат.

Автор: Виктория Хазел, майка на две деца, служител в английската благотворителна компания в сферата на колоезденето CTC.
 
Превод: Андрей Русев/Кидимото България ЕООД 

Източник: The Guardian